Silic Média

DAŇOVĚ UZNATELNÉ REKLAMNÍ PŘEDMĚTY

Víte, že reklamní předměty v účetnictví vám mohou přinést zajímavý způsob jak ušetřit? Daňově uznatelné reklamní předměty jsou výborným nástrojem propagace a zároveň dobrým způsobem, jak si snížit daňový základ. Při nákupu reklamních předmětů je samozřejmě důležité najít výhodnou cenovou nabídku. Náklady na jejich pořízení však zásadním způsobem snížíte také tak, že při dodržení zákonem stanovených podmínek nebudete z reklamních předmětů muset odvádět DPH. Ušetříte také využitím možnosti náhradního plnění.

Daňová uznatelnost reklamních předmětů jako náklad

Věděli jste, že si reklamní předměty si můžete za určitých podmínek odečíst z daní? Ano, skutečně je to tak. Ze zákona o daních z příjmů § 25 odst. 1) t) vyplývá, že daňově uznatelným nákladem může být pouze dárek splňující následující podmínky:

  • Dárek je opatřen obchodní značkou, názvem firmy, případně názvem výrobku či služby. Toto označení musí být umístěno přímo na dárku, nebo jeho obalu.
  • Hodnota dárku nepřevyšuje částku 500 Kč/ks bez DPH, přičemž do hodnoty se započítává nejen cena samotného produktu, ale i veškeré náklady na jeho pořízení, potisk, dárkový obal a dopravu.

Dříve patřily mezi daňově uznatelné dárky také produkty, které nejsou předmětem spotřební daně s výjimkou tichého vína. Tedy dárkem mohlo být například nešumivé (tiché) bílé nebo červené víno. Toto však od 1. 1. 2024 již neplatí a víno tak nelze považovat za reklamní dárek a tudíž ani nárokovat si odpočet DPH.

Dary pro zaměstnance - pozor platí jiná pravidla!

Pokud jste se rozhodli obdarovat zaměstnance a neúčtuje podle zvláštního právního předpisu (kolektivní smlouva, vnitřní předpis firmy, atp.) a zároveň jestliže danou věc nelze považovat za pracovní pomůcku, je tento dar vaším nedaňovým nákladem. Proč? Jednoduše proto, že neslouží pro ekonomickou činnost podniku, a to bez ohledu na to, zda nese firemní označení.

Dárky pro zaměstnance jsou tedy daňově uznatelné pouze v případě, že je lze považovat za pracovní pomůcky a jejich hodnota nepřesahuje 500 Kč (navíc nemusí být ani označeny logem).

Reklamní předměty IGY Centrum

Nárok na odpočet DPH u reklamních předmětů

Pokud jste plátcem DPH jistě vás bude zajímat, zda máte v případě nákupu reklamních dárků nárok na odpočet DPH. Touto problematikou se zabývá zákon o DPH podle § 72 odst. 4), který nedovoluje nárok na odpočet DPH u nákladů na reprezentaci – až na výjimku podle § 13 odst. 7 písm. c), kde zákon tento nárok povoluje za předpokladu, že:

  • Dárek souvisí s ekonomickou činností podniku nebo jde o bezúplatné obchodní vzorky.
  • Hodnota dárku nepřesahuje 500 Kč bez DPH.

Zároveň platí, že dary, které splňují tyto dvě podmínky nemusí být označeny obchodním jménem nebo ochrannou známkou poskytovatele a mohou být předmětem spotřební daně – na rozdíl od pravidel pro daňovou uznatelnost nákladů.

Náhradní plnění

Další zajímavou možností, jak využít firemního rozpočtu na nákup propagačních materiálů a zároveň ušetřit na výdajích směrem do státní kasy, je takzvané náhradní plnění. Náhradní plnění lze uplatnit například při nákupu pracovního či reklamního textilu a můžete tak díky tomu splnit takzvaný povinný podíl. Pokud zaměstnáváte více než 25 zaměstnanců, máte ze zákona povinnost zaměstnávat osoby zdravotně postižené (OZP), a to v poměru 4 % k celkovému počtu zaměstnanců. V případě, že OZP nezaměstnáváte, musíte odvádět poplatek do státního rozpočtu. Existuje však možnost se tomuto poplatku vyhnout, a to nákupem zboží či služeb u firem, které zaměstnávají více než 50 % OZP. A tuto možnost při nákupu reklamních předmětů nabízíme.

Potřebujete poradit?

Rádi Vám poradíme, jak použít reklamní předměty v účetnictví či jak využít možnosti náhradního plnění.

    JMÉNO A PŘÍJMENÍ (povinné)

    E-MAIL (povinné)

    TELEFON (povinné)

    Vaše zpráva


    Odesláním poptávky souhlasíte se zpracováním osobních údajů pro kontaktování.

    +420 315 810 820 (ČR)